Ga naar de inhoud
Actueel:

Werken met ZZP’ers vanaf 2025 onder een vergrootglas

Al jarenlang ligt de rechtspositie van ZZP’ers onder vuur. Zo oordeelde de Hoge Raad vorig jaar dat Deliveroo-bezorgers geen ZZP’ers zijn, maar werknemers. Er zijn nog veel meer twijfelachtige gevallen waarin het in de praktijk niet gaat om een ZZP’er …

Lees verder
Actueel:

Wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli: voorkom een claim!

De wettelijke vakantiedagen van 2023 komen per 1 juli a.s. te vervallen. Heb jij jouw werknemers hier al op gewezen? Bij veel bedrijven gebeurt dit niet, maar waarom zou je dit als werkgever wel moeten doen? Je leest het in …

Lees verder
Actueel:

Moet opstarttijd ook uitbetaald worden? Dit is het advies aan de Hoge Raad.

In sommige branches, zoals de callcenterbranche, is het gebruikelijk dat je al opgestart bent en ‘in de lijn hangt’ voor je dienst officieel begint. Dat betekent dat je naast het pakken van een kop koffie ook ingelogd bent op alle …

Lees verder
Actueel:

Wat betekent het nieuwe hoofdlijnenakkoord voor werkgevers en werknemers?

Op 15 mei 2024 was het zo ver: na lang onderhandelen hebben de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt. Het gepresenteerde hoofdlijnenakkoord ‘hoop, lef en trots’ dient als basis voor de verdere formatie en moet uiteindelijk …

Lees verder
Actueel:

Eenvoudiger verlofstelsel voor goede balans werk en privé

Zie jij door de bomen nog het bos met alle verlofregelingen? In Nederland bestaan er maar liefst 10 verschillende wettelijke verlofregelingen die ieder op hun beurt bijdragen aan een goede balans tussen werk en privé. Uit de praktijk blijkt dat …

Lees verder
Actueel:

Ouderschapsverlof en langdurige ziekte: dit zijn de regels

Mag je werknemer ouderschapsverlof opnemen wanneer hij langdurig ziek is? De combinatie ziekte en ouderschapsverlof roept nogal eens vragen op. Enerzijds mag het opnemen van ouderschapsverlof niet zomaar geweigerd worden. Anderzijds zijn werkgever en werknemer beide verplicht om te werken …

Lees verder
Verschenen op:

In het Algemeen Dagblad: Een schrikkeldag kost extra geld, maar krijg je ook dingen gratis: hoe (on)voordelig is het?

2024 is een schrikkeljaar en dus hebben we een extra dag dit jaar: donderdag 29 februari. Maar is dat gunstig? Niet als het je salaris betreft. Hoe (on)voordelig is een schrikkeljaar voor de portemonnee? In het artikel van 27 februari 2024 vertelt Gerard er meer over.

Artikel lezen
Actueel:

Waar moet je op letten bij het opstellen van een concurrentiebeding?

Het concurrentiebeding gaat op de schop! De overheid wil dat werknemers niet onnodig beperkt worden door een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst. Op 4 maart 2024 is het ‘Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding’ in internetconsultatie gegaan. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en waar moet …

Lees verder
Arbeidsverhoudingen:

Wanneer kan wangedrag in de privésfeer leiden tot ontslag?

Wangedrag in de privésfeer leidt in de meeste gevallen niet tot ontslag. Wat iemand in zijn eigen tijd doet is een privékwestie. Als werkgever mag je je daar niet zomaar mee bemoeien. Toch kan dat in sommige gevallen anders liggen. …

Lees verder
Verschenen op:

In de Leeuwarder Courant: Onderhoudsmedewerker beschuldigt Elkien van discriminatie en ongelijke behandeling. Hoe loopt dit af? ‘U kunt niet blijven procederen’

Afgelopen week stond Gerard onze cliënt, onderhoudsmedewerker bij woningcorporatie Elkien, bij in Hoger Beroep tegen zijn werkgever. In de Leeuwarder Courant werd er dit weekend uitgebreid aandacht aan besteed in een artikel. De zaak trok aandacht omdat onze cliënt door het Huis van Klokkenluiders is aangemerkt als klokkenluider van een vermeende misstand. De Leeuwarder Courant schreef er op 19 januari 2024 een artikel over.

Artikel lezen
Verschenen op:

In de Leeuwarder Courant: hoe een werknemer van verffabrikant Anker Stuy wordt bevrijd van haar concurrentiebeding en naar NelfKoopmans mag vertrekken

Welk belang weegt zwaarder: dat van een verffabrikant die z’n intellectuele eigendommen wil beschermen of dat van een werknemer die wil overstappen naar de concurrent? De Leeuwarder Courant stelde Gerard een aantal vragen over het concurrentiebeding en schreef er op 28 december 2023 een artikel over.

Artikel lezen
Actueel:

Arbeidsongeschikt door stommiteit met vuurwerk: moet het loon worden doorbetaald?

In Nederland geldt een verbod op zwaar vuurwerk. Niet iedereen laat zich hierdoor weerhouden om (zwaar) vuurwerk af te steken of om zelf te knutselen met vuurwerk. Met alle gevolgen van dien. Want wat als je werknemer gewond raakt en …

Lees verder
Actueel:

Vakantiedagen afschrijven bij ziekte: nieuwe uitspraak van de Hoge Raad

Een zieke werknemer bouwt vakantiedagen op die hij kan opnemen als hij tijdens zijn arbeidsongeschiktheid op vakantie wil. Uit een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad van 17 november 2023 blijkt dat je als werkgever deze vakantiedagen niet zomaar mag …

Lees verder
Verschenen op:

In de Telegraaf: Werken in het buitenland zonder dat je baas het weet: hush trips zijn een trend, maar mag het eigenlijk wel?

Op vakantie gaan en vervolgens doorwerken zonder dat je baas er iets vanaf weet: na de welbekende workation is de hush trip, oftewel ‘stil reizen’, de volgende trend. Mag je zomaar in het buitenland werken zonder het je werkgever te vertellen? De Telegraaf stelde Gerard hier een aantal vragen over en schreef hier op 11 december 2023 een artikel over.

Artikel lezen
Actueel:

Sinterklaas-perikelen op het werk: 6 opvallende uitspraken

Sinterklaas is weer in het land. Zo rond 5 december wordt dit feest niet alleen in huiselijke kring, maar ook op het werk gevierd. En dat eindigt niet voor iedereen even goed… De 6 meest opvallende en juridisch interessante uitspraken …

Lees verder
Actueel:

Is je werknemer vaak ziek? 6 tips bij frequent verzuim.

De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent dat mensen sneller last hebben van een griepje. Veel bedrijven zien dan ook hun ziekteverzuim stijgen. Waar de een zich nooit ziekmeldt, meldt de ander zich regelmatig ziek. Wat kun …

Lees verder
Actueel:

Prinsjesdag: dit zijn de wijzigingen voor werkgevers en werknemers in 2024

Op 19 september presenteerde het demissionaire kabinet de Miljoenennota. Dit jaar stond wederom in het teken van het vergroten van de koopkracht en het voorkomen van armoede, ook onder werkenden. Ondanks dat het kabinet demissionair is, kunnen de plannen rondom …

Lees verder
Actueel:

Uitzicht op een nieuwe baan? Zet je transitievergoeding niet op het spel!

Iedereen gaat verschillend om met ontslag. De een moet nog niet meteen denken aan een nieuwe baan, terwijl een ander al druk aan het solliciteren is. Als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met een vaststellingsovereenkomst (VSO) is enige voorzichtigheid geboden wanneer …

Lees verder
Verschenen op:

In het Algemeen Dagblad: Door je vrije dagen heen? Zoveel kost het om een vakantiedag bij te kopen.

Lege kantoren veranderen weer langzaam in vloeren vol bedrijvigheid nu voor de meesten de vakantie er weer op zit. Maar die genoten vrije tijd smaakt vast naar meer. Hoe zou je vaker met verlof kunnen? In het artikel van 27 augustus 2023 vertelt Gerard hier meer over.

Artikel lezen
Actueel:

Hoe geef je vakantiewerk vorm binnen jouw bedrijf?

Inmiddels is het vakantie in alle delen van Nederland. Heb jij de personeelsplanning al helemaal rond of kun je nog wat hulp gebruiken? Het inhuren van vakantiekrachten, veelal scholieren en studenten, kan een goede uitkomst zijn om de vakantie van …

Lees verder