Ga naar de inhoud

Een officiële waarschuwing, wat nu?

Als je op je werk een officiële waarschuwing krijgt kan dat behoorlijk schrikken zijn. In de praktijk horen we regelmatig het misverstand dat een werkgever bij drie officiële waarschuwingen kan overgaan tot ontslag.

Maar het zijn vooral de situatie en de omstandigheden die een grote rol spelen. Is er bijvoorbeeld sprake van een incident? En hoe lang ben je in dienst? Voor ontslag wegens disfunctioneren moet er in ieder geval sprake zijn van een goed onderbouwd dossier.

Maar wat als je je totaal niet kunt vinden in de officiële waarschuwing? Wat kun je dan doen?
We geven je enkele tips:

  1. als je werkgever vraagt om een handtekening teken dan niet als je het er niet mee eens bent. Je kunt wel ‘voor gezien’ tekenen.
  2. Schrijf een brief of een mail met redenen waarom je het niet eens bent met de officiële waarschuwing. Verstuur de brief aangetekend en als je mailt vraag dan om een (automatische) ontvangstbevestiging. Bewaar altijd een kopie van de brief, deze kun je later nog nodig hebben.
  3. Je kunt daarnaast bij je werkgever aangeven dat je niet wilt dat de officiële waarschuwing in je personeelsdossier komt. Als je werkgever het toch doet, zorg er dan ook voor dat je brief wordt toegevoegd in het personeelsdossier. Als werknemer heb je op grond van de AVG altijd recht op inzage van je personeelsdossier.

Contact
Heb je nog vragen over dit onderwerp of heb jij hier ook mee te maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!