Ga naar de inhoud

Wat als je door extreem winterweer niet op je werk kunt verschijnen?

Als we de weerberichten moeten geloven is de komende dagen extreem winterweer in aantocht. Door deze weersomstandigheden kan het voorkomen dat werknemers – die niet thuis kunnen werken – niet op het werk kunnen of willen komen omdat wegen lastig begaanbaar zijn of omdat het treinverkeer stil ligt. Wat zijn in dat geval de rechten en plichten van een werknemer?

Wat zegt de wet?
De wet kent geen specifieke regels in dit geval. In de wet zijn wel de begrippen goed werkgeverschap en goed werknemerschap vastgelegd. Dit brengt mee dat een werknemer zijn uiterste best moet doen om toch naar het werk te komen. Ook een eventueel afgegeven weeralarm doet daaraan in beginsel niet af. Maar is natuurlijk wel een grens. Van een werknemer kan namelijk niet worden verwacht dat hij zijn leven waagt of dat hij extreem lang in de file gaat staan.

Goed werknemerschap
Als je als werknemer echt niet op het werk kunt komen omdat bijvoorbeeld de treinen niet rijden is het verstandig om met de werkgever te overleggen. Goed werknemerschap houdt ook in dat je als werknemer zo’n beetje alles in het werk moet stellen om alsnog te komen. Met de auto komen bijvoorbeeld, of met een collega meerijden. Zijn de wegen ook niet begaanbaar, dan kun je mogelijk thuis werken. Of misschien is er wel een flexwerkplek in de buurt waar je kunt werken.

Goed werkgeverschap
Andersom is de werkgever verplicht om zich in dit geval als goed werkgever op te stellen. Een werkgever moet er alles aan doen om een werknemer op gang te helpen. Misschien zijn er wel werkzaamheden die werknemer wél heel goed thuis kan uitvoeren. Of misschien kan er geschoven worden in het rooster of kunnen uren op een ander moment worden ingehaald. Je kunt een werknemer niet verplichten om een vrije dag op te nemen, maar in goed overleg is natuurlijk veel mogelijk.

Tips voor werkgevers
Het is van belang om voortijdig met elkaar in gesprek te gaan en te zoeken naar een oplossing. Toon zelf initiatief en kijk naar de veiligheid van je werknemers. Kijk wie er van ver komen, ga uit jezelf met werknemers in overleg en kijk of thuis gewerkt kan worden. Geef werknemers zelf de keus om bijvoorbeeld vrij te nemen, thuis te blijven of thuis te werken. Wees creatief en denk vooral met je werknemers mee. Dat betaalt zich altijd uit!

Contact
Meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen over arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!