Ga naar de inhoud

Uitzicht op een nieuwe baan? Zet je transitievergoeding niet op het spel!

Iedereen gaat verschillend om met ontslag. De een moet nog niet meteen denken aan een nieuwe baan, terwijl een ander al druk aan het solliciteren is. Als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met een vaststellingsovereenkomst (VSO) is enige voorzichtigheid geboden wanneer je gaat solliciteren. Zeker als je nog aan het onderhandelen bent over de voorwaarden van de beëindiging, waaronder de ontslagvergoeding (ook wel transitievergoeding).

Transitievergoeding & onderhandelingspositie

De transitievergoeding heeft als doel om de onzekere situatie op te vangen die een werknemer ingaat. Werkgevers nemen dit gegeven veelal mee in de hoogte van hun beëindigingsvoorstel. Maar als er al uitzicht is op een nieuwe baan heeft de werknemer geen onzekerheid over de toekomst. Bovendien is er meestal geen sprake van inkomensschade. Als de werknemer geen schade lijdt, zal de werkgever geen transitievergoeding willen betalen of zelfs afwachten tot een werknemer zelf ontslag neemt. Om deze reden kun je je vast voorstellen dat het melden van een (mogelijk) nieuwe baan je onderhandelingspositie niet ten goede komt. Lastige situatie… Wat kun je het beste doen?

Meldingsplicht

Uit eerdere uitspraken blijkt dat rechters vinden dat je als werknemer een spontane meldingsplicht hebt. Dus ook wanneer er in de VSO geen meldingsplicht is opgenomen of wanneer je werkgever er niet naar heeft gevraagd. Als werknemer zal je dus op eigen initiatief moeten melden dat je uitzicht hebt op een nieuwe baan. Doe je dat niet dan riskeer je dat je (een deel van) de vergoeding moet terugbetalen. Heb je uitzicht op een nieuwe baan ná het tekenen van de VSO? In dat geval zit je safe en geldt er alleen een meldingsplicht als dat is opgenomen in de VSO.

Contact

Wat wijsheid is in jouw geval valt of staat met alle relevante feiten en omstandigheden, maar ook met de timing. Omdat (ver)zwijgen waar spreken een plicht was vergaande (financiële) gevolgen kan hebben, is het verstandig om hierover advies in te winnen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!