Ga naar de inhoud

De AVG, het valt best mee!

Kom nú in actie! Hoge boetes als u zich niet aan de AVG houdt! Dit zijn twee van de vele kreten die u voorbij ziet komen wanneer het gaat om de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei a.s. Over de AVG zijn talloze websites volgeschreven en u kunt elke dag wel een lezing of kennissessie over de AVG bijwonen. BAASZ Advocaten geeft toe: het is complexe en ingrijpende materie, maar we zijn er daarnaast van overtuigd dat het met de gevolgen wel meevalt. Wordt u ook zenuwachtig van de dringende oproep, maar weet u niet waar u moet beginnen? Lees dan dit blog.

No worries

Maakt u zich niet teveel zorgen. De gevolgen van de AVG zijn voor iedere organisatie anders. Voor het gemiddelde MKB-bedrijf dat niet op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerkt, lijken deze gevolgen bovendien wel mee te vallen.

De basis al in huis

Waarschijnlijk doet u al veel goed! Het grootste gedeelte van de AVG bestaat namelijk uit verplichtingen die ook al op grond van huidige wet- en regelgeving gelden. Zo geldt in Nederland al ruim zeventien jaar de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Grote kans dat u de basis dus al in huis heeft.

Werk aan de winkel voor de Autoriteit Persoonsgegevens

Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om de AVG te handhaven. Op dit moment komt zij vaak pas in actie na een melding van misbruik of schending. De AP kondigt aan dat zij de AVG vanaf 25 mei  wél actief gaat handhaven. Deze handhaving zal zich naar verwachting eerst op de zogenaamde ‘grootverwerkers’ richten, zoals verzekeraars, telecombedrijven, zorginstellingen, overheidsinstanties en banken. Om deze uitbreiding van haar takenpakket waar te kunnen maken, is een personeelsuitbreiding van 72 naar 270 FTE nodig[1]. Voor de AP is er dus nog behoorlijk wat werk aan de winkel.

Uitstel?

Nog een reden om niet onnodig in de stress te schieten, is dat het bedrijfsleven –vanwege de vele onduidelijkheden in de AVG – er voor pleit om de handhaving nog een jaar uit te stellen[2].

Vrijblijvende vragenlijst

BAASZ Advocaten kan zich voorstellen dat u wel graag voorbereid wilt zijn op de nieuwe wetgeving. Wij geloven dat bij de meeste bedrijven met wat kleine aanpassingen en aanvullingen op huidige overeenkomsten en werkwijzen al het nodige kan worden bereikt.

Benieuwd naar praktisch advies en waar uw bedrijf nu staat? Neem vrijblijvend contact met ons op of vul alvast onderstaande vragenlijst in!

Vragenlijst AVG

[1] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2017/05/31/tk-bijlage-eindrapportage-aef-def.

[2] https://www.vno-ncw.nl/nieuws/stel-handhaving-nieuwe-privacywet-jaar-uit