Ga naar de inhoud

Hoe werkt het tussentijds opzegbeding?

Een proeftijd is kort en soms echt te kort om goed te kunnen beoordelen of het een match is tussen werkgever en werknemer. Wat als het na de proeftijd toch niet blijkt te werken? Kun je dan nog uit elkaar?

Met een tussentijds opzegbeding is het voor zowel de werkgever als de werknemer mogelijk om de tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de einddatum te beëindigen. Toch gelden er voor beide aparte regels…

Als werknemer kun je namelijk met dit beding je contract tussentijds opzeggen zolang je maar de juiste opzegtermijn aanhoudt. In je arbeidsovereenkomst of CAO vind je dit terug. Zonder een tussentijds opzegbeding is het dus in principe niet mogelijk om je arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen.

Een werkgever kan daarentegen niet, ook niet met een tussentijds opzegbeding, ‘zomaar’ opzeggen als de werknemer niet bevalt. Er moet sprake zijn van een geldige reden en er moet toestemming verleend worden van het UWV of de kantonrechter. Wat we in de praktijk vaker zien is dat er een vaststellingsovereenkomst (= ontslag met wederzijds goedvinden) wordt afgesloten. Want met een tussentijds opzegbeding bestaat er in de meeste gevallen direct na uitdiensttreding recht op een WW uitkering.

Is er geen sprake van een tussentijds opzegbeding? Dan bestaat er pas recht op een WW uitkering na de oorspronkelijke einddatum van de arbeidsovereenkomst. In dat geval zal een werknemer niet snel akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst en moet de werkgever gewoon de hele contractperiode doorbetalen.

Contact
Heb je nog vragen over het tussentijds opzegbeding? Neem gerust contact met ons op.