Ga naar de inhoud

Hoge Raad: mondeling aanzeggen is niet voldoende

Een contract mondeling aanzeggen is niet voldoende, zo oordeelde de Hoge Raad op 7 oktober 2022. Een aanzegging is alleen geldig als het schriftelijk wordt gedaan.

Een werknemer vorderde een aanzegvergoeding ter hoogte van één maandsalaris nadat zijn werkgever alleen mondeling had meegedeeld dat het contract niet werd verlengd. De kantonrechter ging hier niet in mee en wees de vordering af. De werknemer had namelijk weinig hinder ondervonden omdat hij aansluitend een nieuwe baan had gevonden.

Hoge Raad

Maar in Hoger Beroep en zelfs in cassatie bij de Hoge Raad (hoogste rechter) hield de uitspraak van de kantonrechter niet stand. Volgens de Hoge Raad is de wetgever heel duidelijk is geweest. Ook als de werknemer geen nadeel heeft ondervonden, bijvoorbeeld omdat wel duidelijk mondeling en op tijd was aangezegd, heeft de werkgever toch niet geldig aangezegd als het niet schriftelijk is gedaan. Daarmee had de werknemer dus toch recht op één maand aanzegvergoeding.

Aanzegplicht

We zien dat het nog regelmatig fout gaat met het aanzeggen van contracten.

Hoe zit het ook alweer?

  • Een aanzegging is verplicht bij contracten van langer dan 6 maanden.
  • De werkgever moet één maand voor afloop van het contract schriftelijk aanzeggen, óók als de arbeidsovereenkomst wel verlengd wordt.
  • Bij niet tijdige of alleen mondelinge aanzegging is de werkgever verplicht om aan de werknemer een (pro rata) vergoeding van één maandsalaris uit te keren

Ons advies

Ons advies is om de schriftelijke aanzegging direct al op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Zo beperk je het risico dat je de aanzegging vergeet en voorkom je een ‘aanzegboete’.

Contact

Kunnen wij jou helpen met het opstellen van een arbeidsovereenkomst met daarin een aanzegging? Neem gerust contact met ons op.